Björklund: Försvarsmiss på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte med att diskutera mer pengar till försvaret med anledning av Ukrainakrisen, anser folkpartiledaren Jan Björklund.

– Det krävs ett doktrinskifte, säger han vid en pressträff i riksdagen.

Det handlar om att gå tillbaka till de gamla doktrinen att försvara Sveriges gränser. Och det är Östersjön som bör stå i centrum. Det Ryssland i dag för i Ukraina kan lika väl ske i de Baltiska staterna, och då blir Gotland centralt, framhåller Björklund.

– Det var ett stort misstag av Persson-regeringen att lägga ned all försvarsförmåga på Gotland, säger han.

Enligt Björklund behövs det luftvärnskapacitet i Östersjön och stabsledning på Gotland. Volymen på markstridskrafterna är dessutom för liten, anser han.

– Vi behöver inte fler heltidsanställda utan möjligheten att kalla in reservister. Vi behöver en kombination av anställda och reservister, säger Björklund.

Försvarsberedningen, som ska vara klar inom några veckor, behöver mer tid för att tänka igenom problemen igen. Just nu diskuterar regeringen om den ska få mer tid, enligt Björklund. Han vill inte säga hur mycket mer pengar försvaret behöver, det är att börja i fel ände. Först måste man gå igenom vad som behövs. Men det handlar om höjda anslag i ”miljardstorlek”, enligt Björklund.

– Det behövs inte mer pengar till svarta hål i försvaret utan det behövs en ny inriktning, säger han.

Björklund tolkar beskeden från statsminister Fredrik Reinfeldt om att det kan behövas mer pengar, som ”ett nytt tonläge”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.