Foto: TT

Bostadspriserna fortsätter stiga

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bostadsköpare fortsätter att betala allt högre kvadratmeterpriser för sina bostäder, visar Svensk Mäklarstatistik.

– Vi ser fortsatt ökande bopriser efter en liten avmattning under sommaren, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik till TT.

I Östergötland är det främst bostadsrätter som blivit rejält dyrare, särskilt i Linköping. Det handlar om en ökning på 20 procent under det gångna året, vilket kan jämföras med den nationella ökningen av bostadsrätterspriserna på sex procent.

Dyrare villor i Eskilstuna

Prisutvecklingen i Sörmland är mer lik den nationella, men Eskilstuna sticker ut när det gäller villapriser. Där har priserna ökat med 20 procent under det senaste året.

På Gotland är det särskilt bostadsrätter som blivit betydligt dyrare (18 procent), medan ökningen för fritidshus i sin tur ligger lägre än den nationella prisstegringen.

”Anmärkningsvärt höga ökningstakter”

På ett år har villapriserna i Sverige gått upp sju procent och bostadsrättspriserna har stigit med sex procent.

– På ett års sikt rör det sig fortsatt om anmärkningsvärt höga ökningstakter av priserna på både villor och bostadsrätter, där villapriserna knappar in på bostadsrättspriserna, säger Per-Arne Sandegren.

Medelpriset: 2,39 miljoner

Medelpriset per kvadratmeter för bostadsrätter i riket ligger nu på 31.025 kronor, medan medelpriset i Stockholm är 73.071 kronor per kvadratmeter.

Medelpriset på en villa i riket har stigit till 2,39 miljoner kronor.

Fotnot: Statitstik saknas för flera kommuner i Östnytts område på grund av att försäljningarna där varit för få.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.