Butiksstöd ska hejda nedläggningsvåg

Publicerad

Små butiker i glesbygden ska räddas genom ett särskilt driftstöd, föreslår en ny utredning.

Förslaget beräknas kosta statskassan 35 miljoner per år och rädda runt 200 butiker.

-Många butiker riskerar att slås ut, många gör bedömningen att vi står inför en ny nedläggningsvåg. Det brådskar, säger regeringens utredare Catharina Håkansson Boman som nu har lämnat över utredningens förslag till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Bucht vill inte säga om han köper förslagen rakt av, men han stödjer principen om att samhället behöver rycka in om det ska finnas butiker kvar långt ute i glesbygden.

Stöd behövs

-Vill vi att de ska vara kvar är jag övertygad om att det behövs insatser. Gör vi inte det skapar det problem för människor som bor där och samhället får ändå ta hand om det på något sätt, säger Bucht.

De driftsstöd som föreslås för de aktuella områdena är av två slag. Ett på maximalt 300 000 kronor per år till lite större butiker på landet, med en nettoomsättning mellan 2 och 11 miljoner kronor, där avståndet är minst 15 kilometer till annan butik. Butikerna ska hålla öppet minst 40 timmar per vecka.

Små butiker

Stöd ska också kunna ges till de riktigt små butikerna, med en nettoomsättning på maximalt 2 miljoner kronor, som ofta drivs i kooperativ form på små orter. Där är stödet 100 000 kronor per år. Butikerna måste hålla öppet minst 20 timmar per vecka.

Utredningen räknar med att mellan 160 och 200 butiker ska kunna ta del av stödet. Områden som nämns där stöd kan bli aktuellt är på Gotland och mindre delar av inre Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.