Byte i riksdagsbänkarna

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartisten Ewa Callhammar kommer troligen inte in i riksdagen. I Östergötland kan sverigedemokraten Olle Felten bli riksdagsledamot.

Flera sverigedemokratiska kandidater från Östergötland och Sörmland verkar av allt att döma bli riksdagsledamöter. På östgötabänken får Markus Wiechel troligen sällskap av Olle Felten, småföretagare från Norrköping. I Sörmland står tre sverigedemokrater så högt på valsedeln att de väntas komma in i riksdagen, Adam Marttinen, Eskilstuna, Roger Richtoff, Strängnäs och Stefan Jakobsson också från Strängnäs.

När det gäller riksdagsledamöter från Sörmland så ser det totalt ut som att folkpartiet och centern vardera mister ettt mandat, medan vänsterpartiet och sverigedemokraterna får en plats till per parti.

I Östergötland ser det ut som att moderaterna mister en plats och sverigedemokraterna får ytterligare en plats, jämfört med förra mandatperioden.

Personkryssande kan naturligtvis också påverka vem som faktiskt blir riksdagsledamot eller inte. En av de som satsat på en personvalskampanj för att komma in i riksdagen är sörmländska folkpartisten Ewa Callhammar. Som läget är nu verkar hon dock inte komma in i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.