default_caption Foto: SVT

C: Billigare kollektivtrafik för pensionärerna

Uppdaterad
Publicerad

Åldersgränsen för att få köpa seniorbiljett i kollektivtrafiken i Östergötland ska sänkas. Det föreslår Centerpartiet.

– Vi har varit generösa med ungdomsgränsen, då behöver vi inte vara njugga mot äldre, säger landstingsrådet Göran Gunnarsson (C)

Den som har fyllt 70 år har rätt att åka kollektivt med seniorbiljett i Östergötland. Det är fem år för sent, tycker många äldre i länet.

– Det här är en fråga som alltid kommer upp när jag träffar pensionärsföreningar och andra äldre. De undrar varför seniorrabatten inom kollektivtrafiken gäller från 70 år och det har jag inget svar på. Det är inte riktigt rimligt, säger Göran Gunnarsson (C) som är ordförande i landstingets trafiknämnd.

27 000 berörda i länet

Åldersgränsen för seniorer har legat stilla i många år. Enligt Göran Gunnarsson är det en gräns som inte har förankrats i någon studie och det skulle inte heller vara särskilt kostsamt att sänka den med några år.

– Nej det tror jag inte. Totalt sett är det 27000 Östgötar som är mellan 65 och 70 år. Det kan inte handla om några jättesummor i minskade biljettintäkter, säger Göran Gunnarsson.

Får förslaget politiskt gehör hoppas Göran Gunnarsson att åldersgränsen ska kunna sänkas redan vid årsskiftet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.