C föreslår stomlinjenät för cyklister

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett stomlinjenät efter tunnelbanemodell vill Centerpartiet i Linköping att cykeln ska bli det främsta transportmedlet i kommunen.

Det centerpartistiska kommunalrådet Muharrem Demirok gör nu ännu ett utspel för att göra cyklandet och cyklisterna till en valfråga.

För två veckor sedan handlade det om att Linköping borde bli först i landet med att inrätta en cykelfond där stadens cyklister skulle kunna rapportera in problem och önskade åtgärder, som sedan åtgärdas inom max 72 timmar.

Nu presenterar han och partiet en fortsättning, ett förslag om att skapa ett stomlinjenät i staden efter tunnelbanemodell.

– Med ett stomlinjenät för cyklister skapar vi ett hållbart transportsystem i Linköping, säger Muharrem Demirok (C) i ett uttalande.

Nätet skulle skulle vara sammanhängande och fritt från övrig trafik i mesta möjliga mån. Banorna föreslås på sikt vara uppvärmda och ha servicestationer med cykelpumpar längs hela sträckningen.

– Med en medveten satsning kan cykeln inom kort ta bilens plats som främsta transportmedel för resor till och från arbetet, tror Muharrem Demirok.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.