Cardsharing föreslås bli kriminellt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har idag lämnat in en lagrådsremiss där man föreslår att privat olovlig användning av avkodningsutrustning, så kallad cardsharing, ska kriminaliseras.

– Problemet med olovlig användning av avkodningsutrustning fortsätter att växa, och det drabbar både branschen och de kunder som tecknar abonnemang som får högre avgifter. Den nuvarande lagstiftningen räcker inte till och måste kompletteras, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett uttalande.

Cardsharing går ut på att ett kort för digitaltv-boxar delas via nätverk. Ett abonnemang utnyttjas på så sätt av flera användare.

I dag är det kriminellt att driva ett sådant nätverk i kommersiellt syfte. Men det är inte straffbart för den privatperson som köper eller på annat sätt tar del av tjänsterna från ett sådant nätverk.

Böter eller fängelse

Regeringen förslag innebär att det ska vara straffbart att också skaffa eller använda olovlig avkodningsutrustning för privat bruk. Det ska också vara straffbart att tillverka, importera, distribuera, sälja, hyra ut eller installera den typen av utrustning.

Straffet för privat bruk ska vara böter. Straffet för privat olovlig hantering ska vara samma som för kommersiell olovlig hantering – böter eller fängelse i högst två år.

Regeringen planerar lämna en proposition till riksdagen under våren och föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 augusti 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.