Möjligt få 5000 nya statliga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland har chans att få 5000 arbetstillfällen när staten storsatsar de kommande tre åren. Det uppger fackförbundet ST i en rapport. Men 3000 av jobbchanserna kan gå förlorade om inte länet kan konkurrera om arbetskraften.

Rapporten presenterades idag i samband med att ST:s ordförande Britta Lejon besökte landshövdingen i Linköping.

Det rapporten talar om är rekryteringsbehoven inom statlig sektor i Östergötland. ST:s prognos visar att det kan skapas över 5000 statliga jobb fram till 2018.

– De statliga arbetsgivarna i Östergötland behöver vara attraktiva för att klara framtida omställningar. Vi inom ST menar att det finns anledning att se över lönepolitik, karriärvägar och möjligheter till utveckling i jobbet, säger Britta Lejon i ett uttalande.

De statliga jobbchanserna är en följd av stora pensionsavgångar, normal jobbrotation och att statliga arbetsplatser i länet får förändrade arbetsuppgifter efter kommande politiska beslut.

Yrken som efterfrågas, är enligt rapporten beteendevetere, IT-specialister, jurister, kvalificerade handläggare, samhällsplanerare och ingenjörer.

Men det finns risk för att delar av jobben flyttas till storstäderna där behovet av nyrekrytering är som störst. Över 3000 jobbchanser riskerar att förloras om inte de statliga arbetsgivarna i Östergötland förmår konkurrera om arbetskraften, menar ST.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.