Foto: Patrik Widegren/SVT

Demonstrationer till stöd för Ojnareskogen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland rör upp känslor. Idag inleddes de nya förhandlingarna i mark- och miljödomstolen i Visby.

På flera platser i landet arrangeras idag demonstrationer till stöd för Ojnareskogen.

– Vi kräver att Ojnareskogen räddas, säger Alva Snis Sigtryggsson, vice ordförande i Fältbiologerna. Ett kalkbrott skulle förstöra världsunik natur, hota dricksvattenförsörjningen och sabotera för arbetstillfällen inom långsiktigt hållbara näringar som jordbruk och turism.

Kampen om kalket på Gotland

– Vi kräver att området skyddas och blir nationalpark, säger Lisa Wanneby, Urbergsgruppen. Ett kalkbrott i Ojnareskogen är varken ekologiskt eller ekonomiskt försvarbart.

Många prövningar

Bakgrunden är att Nordkalks nuvarande kalkbrott på Gotland är på väg att ta slut och att företaget därför har ansökt om tillstånd att ersätta det med ett nytt. Planerna har lett till ett stort antal prövningar i olika rättsinstanser.

Förra året rev högsta domstolen upp mark- och miljööverdomstolens beviljade tillstånd och skickade tillbaka ärendet för en ny prövning i mark- och miljödomstolen.

Värd 20 miljarder

Det var år 2001 och 2002 som Nordkalk köpte marken där det planerade kalkbrottet är tänkt att ligga. Marken köptes från fem olika säljare för sammanlagt två miljoner kronor, men själva kalkfyndigheten uppskattas av företaget självt ha ett värde på uppåt 20 miljarder kronor.

Tarmo Tuominen, som var vd i Nordkalk Storugns på Gotland när marken köptes, anser trots den utdragna och osäkra processen att det fortfarande var en bra investering.

– Vi tror fortfarande på att det här kommer att bli bra efter alla domstolsprocesser, sade Tarmo Tuominen i Östnytt igår.

Se mer om detta i kvällens sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet