Det fattas fortfarande förstelärare i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora skillnader mellan kommunerna i förmågan att tillsätta så kallade förstelärare. Efter ett år av rekrytering så fattas fortfarande många lärare i till exempel Norrköping och Eskilstuna.

En kommun som nu får kritik av lärarfacket är Norrköping. Efter ett år av verksamhet med förstelärare så har kommunen fortfarand en brist på 63 tjänster.

– Det är inte alls bra, vi har tillsatt för lite folk som ska hantera rekryteringarna, säger Miia Austa, ordförande i Lärarnas riksförbund i Norrköping.

Bara två kommuner i landet är sämre än Norrköping

I Eskilstuna fattas 20 förstelärare så här långt. I Gnesta skickade man in ansökan om statsbidrag för sent och blev helt enkelt utan både pengar och lärare.

Erfarenheten från skolhåll så här långt är att arbetsbördan blev större för lärarna än man anat, trots 5000 kronor i extralön.

– Det var bättre förutsättningar första terminen men nu går vi på knäna, säger Saga Järvinen, förstelärare på Djurgårdsskolan i Eskilstuna

Även ansökningförfarandet anses vara för krångligt.

– Och det har gjort att lärare inte har sökt, menar Jessica Olsson, ordf i Lärarnas riksförbund i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.