Det går trögt för jämställdheten

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som får barn halkar efter i löneutvecklingen – och männen möts av negativa attityder när de vill ta ut föräldraledighet.

Kvinnors karriär blir lidande när de får barn och män möts av negativa attityder när de vill ta ut föräldraledighet. Det är helt enkelt fortfarande dåligt ställt med jämställdheten i landet, inte minst på arbetsmarknaden. Det visar två färska av varandra oberoende undersökningar.

Får ingen löneökning

Fackförbundet Unionens undersökning Föräldravänligt arbetsliv visar att mer än var femte föräldraledig kvinna inte får ta del av löneökningar under ledighet.

– Jag kan inte påstå att jag märkt så mycket av det på min arbetsplats, säger föräldern Victoria Brissman. Jag vet via bekanta att det förekommer att man inte får vara med i lönerullar på samma sätt.

Pappor möts av negativa attityder

För papporna handlar problemen om negativa attityder i samband med att de vill ta ut föräldraledigheten. På Uniones regionalkontor känner man igen bilden.

– Arbetsklimatet har blivit hårdare och trycket ökar på att man ska prestera, säger Malin Engström, regionchef på Unionen Öst. Det är svårare att kombinera arbetsliv och familj.

Kvinnor mest föräldralediga

Pappor finns det gott om på familjecentralen i Ljungsbro som vi besöker den här dagen. Men de är ett undantag.

Under 2011 stod kvinnor för mer än tre fjärdedelar av föräldrapenningdagarna. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån.

– Det är jag som är hemma, säger Victoria Brissman. Det är delvis en ekonomisk lösning och delvis jobbmässig. Planen var att han skulle vara hemma mer men det har inte blivit så.

Och SCB:s siffror visar att det är illa ställt med jämställdheten över lag. Kvinnor i nio av de tio vanligaste yrkesgrupperna tjänar fortfarande mindre än män. Och även om uttaget av pappaledighet ökar är det inte fler pappor som är lediga, utan de som är lediga tar ut fler dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.