Foto: Polisen

Döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Nyköping har dömts för att ha försökt mörda sin mamma och planerat att döda ytterligare en släkting.

Utrustad med bajonett och spännband begav sig 22-åringen till sin mammas bostad i Oxelösund en morgon i juni.

Mamman, som låg och sov, vaknade av att sonen satt på sängkanten och tittade på henne. Hon blev rädd och gick ut i köket för att ringa efter hjälp. Sonen följde då efter henne och tog ett strypgrepp med armen runt hennes hals. När mamman segnade ner på golvet avbröt 22-åringen mordförsöket. Mamman kunde därefter springa ut ur bostaden och larma polisen.

Under rättegången som hölls i Nyköpings tingsrätt för drygt en vecka sedan, erkände 22-åringen att han försökt att mörda mamman.

Spännbanden hade han planerat att använda till detta. Han berättade att han sedan släppte taget om henne eftersom han inte orkade utföra dådet, varken psykiskt eller fysiskt. Tingsrätten bedömer det därför som att han inte avbröt mordförsöket frivilligt.

Enligt 22-åringen skulle han efter mordet ha begett sig till ytterligare en släkting som han planerat att mörda med hjälp av spännbanden och bajonetten.

Mannen berättade under rättegången att han mått dåligt under en längre tid och han har tidigare varit intagen på en psykiatrisk klinik.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen led av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks och att han fortfarande lider av en sådan. Risken för att han ska återfalla i brott anses därför vara hög och mannen döms till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivnings prövning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.