Foto: SVT

Efter kritiken – brister på lasarettet åtgärdade

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat skarp kritik mot Lasarettet i Motala har landstinget vidtagit åtgärder. Patientsäkerheten är inte längre hotad, konstaterar IVO, som nu avslutar ärendet.

Det var i höstas som IVO genomförde en granskning av Lasarettet i Motala med anledning av ett flertal lex Maria-anmälningar och klagomål.

Myndigheten anmärkte på flera brister i patientsäkerheten. Till exempel så framkom att oerfarna underläkare fått bedöma svårt sjuka patienter, att det inte fanns narkosläkare till hands på nätterna och att det fanns otydlighet och brister i kommunikationen mellan Lasarettet i Motala och Universitetssjukhuset i Linköping.

Dessutom kritiserades den politiska ledningen för att fattade beslut inte hade verkställts och för att den interna kontrollen inte fungerat.

Mer personal

Landstinget i Östergötland har nu redovisat vilka åtgärder som vidtagits för att stärka patientsäkerheten och för hur den politiska styrningen ska ske.

Det handlar exempelvis om utökad bemanning, schemaanpassningar och utbildningar.

Dessutom har det bildats en gemensam styrgrupp med verksamhetschefer från Lasarettet i Motala och Universitetssjukhuset i Linköping, som fått i uppdrag att samordna arbetet mellan verksamheterna.

Ska följas upp

IVO:s bedömning är att landstinget nu uppfyllt de ställda kraven.

– Nu gäller det för både politiker och verksamhetsansvariga att se till och följa upp att fattade beslut efterlevs och att den interna kontrollen fungerar, säger Birgitta Hagström, chef för avdelning sydöst på IVO, i ett uttalande.

IVO meddelar att man kommer att följa upp ärendet längre fram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.