Foto: Norrköping flygplats

EU-beslut räddar svenska flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regionala flygplatser kan fortsätta att finansieras med kommunala och regionala pengar. Detta efter att EU-kommissionen antagit nya riktlinjer om offentlig finansiering för flygplatser idag.

Förutsättningen är att små flygplatser med upp till 200.000 passagerare per år antar så kallade SGEI-kriterier (Services of General Economic Interest) som beskriver flygplatsernas betydelse utifrån ett regionalt-, näringslivs- och utvecklingsperspektiv.

De nya riktlinjerna begränsar hur statsstöd kan tillåtas för flygplatser, men samtidigt finns det en speciell lag som hanterar samhällskritiska funktioner där man kan åberopa SGEI-kriterier.

– Detta är en arbetsseger för våra flygplatser. Sverige höll på bli det land som riskerade drabbas värst, men jag tror våra ansträngningar har burit frukt. Kommissionen har förståelse för våra speciella förhållanden, säger Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser.

I ett tidigare utkast till nya riktlinjer fanns ett förslag med om att det offentliga stödet till regionala flygplatser borde fasas ut och helt upphöra från 2023.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.