Foto: SVT

Extra pengar till privata förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Privata förskolor ska kunna få ett omställningsbidrag. Det föreslog de styrande partierna i Norrköping idag.

Det är klart sedan tidigare att de privata förskolorna kommer att få sänkta bidrag. Det beror på att bidragen, som till stor del går till lokalkostnader, grundar sig på vad de kommunala förskolorna får betala i hyra. De kommunala förskolorna har fått sänkt hyra och de får alltså alla förskolor mindre pengar just till lokalkostnader.

Idag föreslår de fyra styrande partierna i Norrköping, S, FP, C och KD att de privata förskolorna ska kunna få ett omställningsbidrag under 2015. Det extra stödet kommer att vara på drygt 1500 kronor per barn. Kommunalrådet Olle Johansson (S) säger till SVT Östnytt att förslaget har jobbats fram den senaste veckan.

Extrapengar bara i ett år

År 2016 är det inte tänkt att det ska komma några extrapengar utan pengarna är just ett omställningsstöd. Tanken är att alltså att de privata förskolorna ska få en mjukare övergång till en ny ekonomisk verklighet. Extrapengarna kommer att tas från en buffert som kommunen har.

Om hyrorna som de vanliga bidragen grundar sig på stiger blir naturligtvis situationen åter annorlunda och bidragen kan komma att höjas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.