Facket säger nej till lägre löner

Uppdaterad
Publicerad

Metallabetarna på SSAB i Oxelösund gör inte som kollegorna på bolaget i Borlänge och Luleå har gjort. De går inte med på företagets krispaket som innebär att de skulle gå ner till 80 procents arbetstid med 90 procent av lönen.

Att metallfacket i Oxelösund vägrar acceptera krispaketet gör att det inte kommer att gälla i Borlänge och Luleå heller. För att det ska kunna klubbas igenom måste 70 procent av arbetarna i koncernen vara överens.

I Oktober tidigare i år tvingades företaget varsla 450 personer om uppsägning och under onsdagseftermiddagen röstade IF metalls medlemmar i Oxelösund om krisförslaget.

Sammanlagt arbetar 2400 personer på SSAB i Oxelösund, vilket gör det till den största industrin i Sörmland. I hela koncernen arbetar drygt 6000 personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.