Foto: TT

Familjefejd orsak till skottdrama

Uppdaterad
Publicerad

En släkting till de två män som sköts till döds i Norrköping säger till SVT Östnytt att det handlar om en familjeuppgörelse.

Släktingen, som vill vara anonym, berättar att måndagskvällens slagsmål och skottlossning har sin bakgrund i en händelse i Norrköping dagen innan.

Det var på söndagseftermiddagen som ett påskfirande i en kyrka i stadsdelen Ektorp slutade i tumult.

Skottdramat i Norrköping

Enligt släktingen så var det en man som gav en kvinna en örfil. En annan kvinna ska då ha gått emellan och även hon fått en örfil.

Bråket urartade och polis kallades till platsen. En anmälan om misshandel och en anmälan om olaga hot upprättades.

”De skulle försonas”

Enligt släktingen träffades de inblandade parterna sedan i stadsdelen Hageby på måndagskvällen för att göra upp.

Släktingens uppgifter till SVT Östnytt bekräftas av Petrus Abada, kyrkoherde i syrisk-ortodoxa församlingen i Norrköping. Till Expressen säger han att dödsskjutningen föregicks av ett bråk efter en gudstjänst under påskdagen.

– Det var ett bråk i förrgår men de skulle försonas i går. Men ändå blev det så här att de två bröderna blev mördade och sex personer skadades eftersom minst en av dem som varit med och bråkat tidigare kom tillbaka med en pistol, säger han till tidningen.

Bakgrunden till påskdagens tumult och sedermera skottdramat kan vara en vårdnadstvist, enligt källor till SVT Östnytt.

Knivar, skjutvapen och tillhyggen

Det var strax innan klockan 22 som SOS Alarm fick samtal om pågående skottlossning.

Två personer avled och sammanlagt sex personer vårdas på sjukhus med olika skador.

– Poliserna som kom dit beskriver det som extremt rörigt, en del säger att det är det värsta de sett. Det var knivar, skjutvapen och även andra tillhyggen, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland, till SVT.

Fem anhållna

Fem personer sitter nu anhållna skäligen misstänkta för mord, försök till mord eller medhjälp till mord. Det säger chefsåklagaren i Norrköping Torsten Angervåg till SVT Östnytt.

– Vad som egentligen hänt vet vi än så länge kanske mindre om än pressen gör, men vi har ingenting som talar för att det här är organiserad brottslighet utan det talar mer för att det är familje- och släktmotsättningar, säger Torsten Angervåg.

Han kommer nu att lämna över ärendet till åklagare Anna Jakobsson och möjligen kommer ytterligare en åklagare att utses längre fram.

– Det här är en stor utredning och de anhållna är anhållna på den lägre misstankegraden, så vi får se vad som händer under förhör de närmsta dagarna, säger Torsten Angervåg.

Det är många personer som ska höras och Angervåg tror att det kommer att ta flera dagar innan polisen kan få en klar bild av vad som hänt.

Risk för hämndaktioner

Rent generellt finns det vid den här typen av bråk, precis som efter skjutningar i kriminella kretsar, risk för hämnd, säger Mikael Rying, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen.

– Det som indikerar att det finns risk för motreaktioner är att det var bråk utanför sjukhuset i natt, säger Rying som är noga med att påpeka att det än så länge finns för lite information om det inträffade för att man ska kunna säga någonting säkert.

– Men det är otroligt viktigt att polisen får ordentliga resurser för att förhindra eventuella hämndreaktioner.

Fakta

Två män dödades

  • Klockan 21.56 på måndagskvällen kom larm om bråk och skottlossning i Hageby i Norrköping.
  • Kort därefter sattes livräddande åtgärder in på två svårt skadade män som senare dödförklarades på sjukhus.
  • Fyra andra fördes skadade till sjukhus i Norrköping och Linköping. En av dem var allvarligt skadad och opererades akut.
  • På natten kom uppgifter om att ytterligare två personer med skottskador förts till sjukhus efter bråket.
  • Flera av de skadade kunde lämna sjukhuset under tisdagen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet