Det var på kvällen annandagpåsk som medlemmar från de två familjerna drabbade samman mitt i ett annars lugnt bostadsområde i Norrköping. Foto: TT

Fängelse för skotten i Hageby

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse i 12 år blev domen för en av männen som misstänktes för att ha dödat två personer i Norrköping vid påsk förra året. Den andre misstänkte frias.

Den äldre av de två bröderna döms dock inte för mord utan för dråp, försök till dråp och grov misshandel. Rätten menar att han inte planerat dådet, och dessutom provocerats.

Hävdade nödvärn

Den dömde broderns advokat, Thomas Bodström, hävdade under rättegången att mannen handlat i nödvärn och borde frikännas. Åklagaren hade istället yrkat på livstids fängelse. Tingsrätten säger i sin dom att mannen har varit hotad och att har haft rätt att ta till våld i nödvärn. När han använder pistolen säger dock tingsrätten att våldet varit ”uppenbart oförsvarligt”.

Skottdramat i Norrköping

Den yngre av de två misstänkta bröderna släpptes på fri fot den sista rättegångsdagen. För hans del säger rätten att bevisen inte räcker till en fällande dom. Bevisningen grundar sig på två vittnesmål och vissa DNA-spår. Mordvapnet har dock inte hittats.

Birger Edelberg försvarade den yngre brodern.

– Jag har varit i kontakt med min klient och vi är naturligtvis glada och lättade, säger Edelberg till SVT Östnytt.

Stökig sista dag i rätten

När den ena brodern släpptes fri blev det tumult i rättssalen, och en person skrek hotfullt mot den frisläppte mannen. Den som uttalade hoten, en av de som skottskadades vid bråket, fördes ut ur rättssalen och greps misstänkt för olaga hot.

Började som familjefejd

Det var på kvällen annandagpåsk som medlemmar från de två familjerna drabbade samman mitt i ett annars lugnt bostadsområde i Norrköping.

Enligt ögonvittnen var det både unga och gamla, kvinnor i 60-årsåldern och barn som slogs ute på gatan. Konflikten mellan familjerna ska bland annat ha handlat om en vårdnadstvist.

Under slagsmålet, med bland annat en eldgaffel, ett par knivar och andra tillhyggen, avlossas också en pistol av en 36-årig man från den ena familjen. Enligt mannen själv sker detta i nödvärn. 36-åringen skjuter mot fyra män. En man dör av skotten, en man dör senare efter att också ha blivit knivskuren, och två personer skadas allvarligt.

Två dog av skotten

36-åringens yngre broder, en 33 år gammal man hugger en av männen som 36-åringen skjutit i bålen med kniv, enligt åklagaren. 33-åringen åtalas även han för mord. Kniven har dock aldrig hittats.

När allt var över hade två bröder, 48 och 44 år gamla, skjutits till döds. Rättegången startade 10 november och avslutades i slutet av december. Runt 500 förhör har gjorts av ett 60-tal vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet