Foto: SVT

Fängelse för tortyrmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot de tre män som stått åtalade i målet om den tortyrliknande misshandeln som inträffade under sommaren på Gotland.

Två av de åtalade männen, båda i 25-årsåldern döms till fängelse i fem år och sex månader för grov misshandel och olaga frihetsberövande. Den ena av dem döms dessutom för rån.

Den tredje mannen 19 år gammal döms till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel och rån.

Tortyrliknande misshandel i en lägenhet

Det var mellan den 21 och 22 juli 2014 som de bägge 25-åringarna tillsammans och i samförstånd har fört bort och spärrat in den tilltalade, en 26-årig man i en lägenhet i Visby. Där har de under ett utdraget förlopp misshandlat och hotat 26-åringen bland annat genom att slå honom med en pistol och lägga rep runt hans hals och dra åt.

Den 19-åriga mannen ska senare under kvällen ha anslutit till lägenheten och deltagit i misshandeln.

Stal prylar efter misshandeln

Två av de dömda männen ska sedan ha tagit sig till målsägandes bostad och stulit bland annat tv-apparater och kläder.

Motivet till den tortyrliknande misshandeln ska ha varit att offret beskyllts för att ha varit en ”golare” och ha tjallat.

Misshandeln är enligt åklagaren att bedöma som synnerligen grov då gärningen i vissa stycken varit livsfarlig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.