Får inte sälja helikopterdrönare till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsföretaget Cybaero får inte sälja sina obemannade minihelikoptrar till Kina. Beslutet från ISP kom i fredags.

– Avslaget var en överraskning för oss, säger Mikael Hult, VD på CybAero.

Cybaero vill exportera 70 helikoptersystem till det kinesiska företaget AVIC enligt ett kontrakt som skrevs i juli i år. 20 system ska enligt kontraktet levereras under de första tre åren och minst ytterligare 50 system under de följande fem åren.

Vill söka nytt tillstånd

För att få genomföra försäljningen måste företaget ha exporttillstånd från ISP, Inspektionen för strategiska produkter. I fredags meddelade ISP alltså att det inte blir något exporttillstånd. CybAero tänker dock söka på nytt och ska på tisdag denna vecka ha ett möte med ISP.

CybAero tror att deras ansökan om exporttillstånd kan ha varit oklar eftersom det först rör sig om export av 20 system och därefter en följdleverans vid ett senare tillfälle.

CybAero tillverkar en sorts obemannade minihelikoptrar som startar, flyger och landar automatiskt. Färdvägen programmeras i förväg på en dator. Företaget är främst inriktat på den civila marknaden där minihelikoptern exempelvis kan användas för inspektion av kraftledningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.