Två kolonistugor på Himmelstalundsområdet i Norrköping totalförstördes i februari i en kraftig brand. Foto: Niklas Luks

Färre bränder i Linköping och Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bränder som inträffade i Linköpings och Norrköpings kommuner under det första kvartalet i år är det lägsta på tre år. Det visar siffror från Räddningstjänsten Östra Götaland.

Under årets första tre månader larmades räddningstjänsten till 60 bränder i byggnader. Motsvarande period förra året var antalet 72 och året dessförinnan 82.

– Naturligtvis glädjande siffror. Det innebär både minskat personligt lidande och lägre kostnader för samhället. Samtidigt ska vi komma ihåg att det kan variera mycket under olika mätperioder, och mycket kan hända på ett år, säger Ulf Lago, ställföreträdande räddningschef, i en kommentar.

Bakom minskningen finns framför allt färre bränder som orsakats av glömd spis. Även soteldarna har minskat i antal, vilket kan ha att göra med den förhållandevis milda vintern.

Förebyggande arbete

En bidragande orsak kan också vara att räddningstjänsten utökat sitt arbete mot bränder genom att bland annat utbilda fler barn och ungdomar och förändra tillsynsverksamheten.

– Vi har blivit bättre på att rikta vår tillsyn på objekt som enligt statistiken har mycket bränder, tillbud eller sämre brandskydd. Bland annat har tillsynsbesöken på flerbostadshus blivit fler, säger Ulf Lago.

Brandskydd i fritidshus

Nu när många som har fritidshus börjar besöka dessa rekommenderar räddningstjänsten en översyn av brandskyddet även där.

Eftersom en del fritidshus ligger avlägset kan det ta längre tid för räddningstjänsten att ta sig dit vid händelse av en brand.

– Ett bra brandskydd för ditt fritidshus är brandvarnare, brandfilt, pulversläckare och gärna även en spisvakt. Har man detta kan man själv snabbt göra den så viktiga första och snabba insatsen om olyckan skulle vara framme. En insats som kan vara den avgörande skillnaden mellan mindre skador eller ett nerbrunnet hus, säger Ulf Lago.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.