Färre smågrisar kastreras utan bedövning

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige kastreras allt fler grisar med bedövning eller vaccin, enligt en ny rapport från Jordbruksverket.

Kirurgisk kastrering av smågrisar utan bedövning kommer inte längre vara tillåten i Sverige från och med 2016.

Anledningen till att de små hangrisarna kastreras är för att få bort så kallad galtlukt – en doft av urin och gödsel – från köttet. Kastreringen görs då de är 2-7 dagar gamla.

Jordbruksverket betalar ut en ersättning som i branschen kallas ”pungpeng” till de djurhållare som vaccinerar mot galtlukt eller ger grisarna bedövning vid kastreringen.

22 av 740 fick ”pungpeng”

Under 2013 har 20 grisuppfödare fått ersättning för smärtlindring vid kirurgisk kastrering och två för vaccination, enligt Jordbruksverkets rapport. Det finns totalt cirka 740 besättningar med smågrisproduktion i landet.

– Nu är det viktigt att utvecklingen inte stannar av. Vi kommer att lägga stor vikt vid samtal och möten med djurhållare och företrädare för grisnäringen och vi fortsätter diskutera alternativ till den obedövade griskastreringen, säger Lotta Andersson på avdelningen för djurskydd och hälsa.

Mer aktiva 2014

Eftersom det är så få som utnyttjat möjligheten att få del av ”pungpengen” ska Jordbruksverket vara mer aktiva med att informera om ersättningen under nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.