Färre torskar i framtidens Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

När Östersjön i framtiden blir varmare kommer torskarna bli färre, visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Dessutom kommer torskarna bli sämre på att tåla ett högt fisketryck. Studien Studien bygger på olika ekologiska modeller som alla pekar på samma slutsats.

När forskarna gjorde jämförelser blev det också tydligt vad som ger stora skillnader i de beräknade framtida torsknivåerna. I torskens fall är det knutet till vad och hur mycket den äter.

– Modeller som inte tar hänsyn till att torsken påverkas av vad den äter, ger både kraftigt fluktuerande torsknivåer och väldigt stora intervall av möjliga framtida nivåer på torsk. Det gäller till exempel för rena torskmodeller och vissa flerartsmodeller, säger Anna Gårdmark, forskare vid SLU och en av författarna till studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.