Fler arbetslösa lever på socialbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem tvingas att delta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom FAS 3, trots att de inte får någon annan ersättning än socialbidrag

För kommunerna är arbetslösheten en alltmer betungande utgift på grund av att allt fler tvingas söka ekonomiskt bistånd. Idag beräknas nästan hälften av samtliga som lever på försörjningsstöd ha enbart arbetslöshet som orsak. Detta visar en rapport som LO presenterade idag.

Norrköping är en kommun som satsar extra på lokala insatser för arbetslösa just för att de ska slippa socialbidrag. Trots det märks utvecklingen även här, att allt fler utförsäkras efter 450 dagar och sedan står utan försörjning.

Totalt beräknas cirka 63 000 arbetslösa i landet inte ha någon annan försörjning är socialbidrag eller anhöriga att leva på. Av dem tvingas nära 17 000 delta i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder – till exempel FAS 3 – trots att de inte får någon ersättning:

I Östergötland har antalet fyrdubblats som är tvungna att delta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder sedan 2007 – då var de 210. Till 2012 hade gruppen växt till 890 personer.

Sörmland har haft en liknande utveckling, från 160 2007 till 670 2012. På Gotland har antalet växt från 10 till 45 under samma period. En fyrdubbling alltså. Och det är en accelererande utveckling:

LO vill ta bort den bortre gränsen och höja ersättningarna. Många har idag så låga ersättningar att de måste komplettera med ekonomiskt bistånd från kommunen. Och dessutom ta bort begränsningar om vilka som kan få a-kassa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.