Fler fåglar dödas av vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Fler fåglar än man tidigare trott dödskrockar med vindkraftverk varje år, visar en gotländsk fältstudie.

Tidigare europeiska studier har visat att varje vindkraftverk i genomsnitt orsakar sex dödsolyckor för fåglar varje år. Men på Gotland skördar varje snurra 18 fågeloffer om året.

Fältstudien har pågått i fyra år på de fågelrika strandängarna på gotländska Näsudden. Placeringen av vindkraftsverken och det rika fågellivet i området gör att fler fåglar dödas just här.

– Totalt dör mellan 1000 och 1500 fåglar på Näsudden varje år, säger Mårten Hjernquist, doktor i zooekologi och den som står bakom studien, till Gotlands Allehanda. Det är mellan tre och  fem gånger fler fåglar än vad tidigare Europeiska studier visat.

Och då räknas bara fåglar större än duvor. Små fåglar försvinner för fort.

– Egentligen blev jag inte förvånad över att så många fåglar drabbas här i och med att det är ett så rikt fågelliv på strandängarna i Näsudden.

Det finns också en koppling till storlek på verkets svepyta. Ju större vindkraftverket är, desto fler fågelliv tar det.

  – Men å andra sidan, står de stora mycket glesare än de mindre vindkraftverken, så det jämnar ut sig och blir totalt sett inte fler fåglar, som går åt, fortsätter Mårten Hjernquist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.