Flodpärlmusslan får en andra chans

Uppdaterad
Publicerad

Efter över 80 år av frånvaro i Bulsjöån i Ydretrakten gör man nu ett nytt försök att plantera in den utrotningshotade flodpärlmusslan.

Den är ett kulturhistoriskt reningsverk, en miljöindikator, och  kan bli 300 hundra år gammal. Nu ska flodpärlsmusslan få en ny chans i den lilla östgötska ån söder om sjön Sommen.

Tidigare har skalrester hittats i Bulsjöån, vilket påvisar ett livskraftigt bestånd – men det var innan människan började bygga damm- och kraftverksanläggningar.

Ett bestånd av pärlmusslan vittnar också om ett väl fungerande ekosystem, och är ett gott tecken att att andra känsliga arter mår bra.

Idag finns musslan bara på tre olika platser i södra delen av Östergötland: Svartån vid Mjölby och Boxholm, samt Silverån och Bulsjöån i Ydretrakten.

För att kunna följa upp hur det går med musslorna i framtiden, individmärks varje liten mussla med ett nummer innan de sätts ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.