Foderleverantör saknade tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Foderleverantören saknade tillstånd att sälja det riskli som tros vara källan till det mögelgift som hittats i mjölk på Arlas mejeri i Linköping.

Riset importerades från bland annat Pakistan till risleverantören Scandinavian Rice mill & Food i Åhus utanför Kristianstad. Riset polerades där och skalet såldes sedan vidare till Orga kvarn utanför Norrköping för att göra foderpellets.

Inget tillstånd

Men Scandinavian Rice Mill & Food har inget tillstånd att sälja foderråvara. För att få tillstånd krävs en anmälan till Jordbruksverket.

Något sådant tillstånd har inte företaget, utan de har sålt riskli i nästan två år utan att myndigheterna känt till det.

– Det är allvarligt. Det innebär att ett led i kedjan stått helt utanför den offentliga kontrollen. Jordbruksverket har inte haft någon möjlighet att känna till vad de håller på med, säger Klara Eskilsson, handläggare på Jordbruksverket.

”Rättsliga åtgärder”

Scandinavian Rice Mill & Food skriver i ett mejl till SVT att företaget borde ha haft tillstånd och att de inte längre kommer leverera riskli till djurfoder.

– Vi kommer se över vilka rättsliga åtgärder som ska vidtas i det här fallet. Utredningen är inte avslutad. Vi har inte satt ner foten ännu, men någon form av rättsliga åtgärder kommer det att bli, säger Klara Eskilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.