Foto: Arkivbild

Fokus på klamydia

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer i timmen smittas av klamydia i Sverige. Förra året var Gotland den plats i landet där flest smittades av könssjukdomen, sett till befolkningsmängd.

Även Sörmland låg betydligt högre än riksgenomsnittet i fjol.

Hittills i år har färre fall rapporterats och Sörmland, Östergötland och Gotland ligger än så länge under det nationella genomsnittet.

Kampanj för unga

– Varje smittat fall är för individen en risk och därmed viktigt att vi hittar dem för behandling och smittspårning. Hittills i år har vi haft en gynnsam utveckling med betydligt färre antal fall än i fjol men vi följer utvecklingen månad för månad, säger smittskyddsläkaren Sven Montelius på Gotland.

I dag inleds den årliga Klamydiamåndagen i hela landet. Syftet är att öka medvetenheten om könssjukdomen och påminna om vikten av att skydda och testa sig.

Kampanjen riktar sig till unga mellan 20 och 24 år.

Märks ofta inte

– Har du haft oskyddat sex så är mitt råd är att du beställer ett hemtest eller bokar tid för provtagning hos en ungdomsmottagning, SESAM eller på vårdcentral. Eftersom klamydia ofta inte syns eller känns är det viktigt att testa sig för att undvika spridning av sjukdomen, säger Elin Ståhl Johansson, samordnare för sexualitet och hälsa i Landstinget Sörmland.

Att testa sig och få behandling för klamydia är gratis. Via klamydiamåndagen.se kan du beställa ett hemtest.

Klamydia

Klamydia är en vanlig infektion som orsakas av en bakterie och som oftast överförs om man har sex utan kondom. Förra året anmäldes cirka 36.000 fall av klamydia i Sverige.

Klamydia angriper celler i slemhinnor, i urinröret och hos kvinnor angriper den också celler i slidan och på livmodertappen. Obehandlade eller upprepade klamydiainfektioner kan orsaka följdsjukdomar som hos kvinnor kan leda till sterilitet eller utomkvedshavandeskap, medan män troligen kan få försämrade spermier.

Klamydia är vanligast i åldrarna 15-29 år. Män i åldern 20-24 testar sig mer sällan än kvinnor i samma ålder.

I Östergötland anmäldes 1.638 fall förra året, i Sörmland 1.135 fall och på Gotland 303.

Källa: Klamydiamåndagen.se/Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.