Foto: TT Nyhetsbyrån

Föräldrar förväntas betala för matsäck

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Norrköping räknar med att elevernas föräldrar ska skicka med frukt och matsäck, trots att skolan ska vara avgiftsfri. Det visar en enkät som kommunen genomfört nu i höst.

– Det visade sig att det förekommer avgifter som antagligen inte är ringa. Och då är det ett problem. Det kan vara så att en avgift som är rimlig för en familj, är inte rimlig för en annan familj som har många barn och sämre ekonomi, säger Cecilia Nordqvist, sakkunnig Utbildningskontoret i Norrköping.

Enkäten skickades ut till cirka 10 000 föräldrar i Norrköping, knappt 1700 svarade, så den är inte statistiskt säkerställd. Men den ger en fingervisning. Enkätsvaren visade att ju äldre barnen är, desto mer förväntas föräldrarna bidra ekonomiskt.

– Det vi frågade om när det gäller pengar är om de betalar entréavgifter till olika saker, och bidrar till resor. Andra saker är att de bidrar till resor, alltså att man skjutsar barn, och det vanligaste är matsäck eller frukt, säger Cecilia Nordqvist.

Blandade åsikter

– Jag tycker inte att det är bra.  Är det avgiftsfritt då ska det vara för alla. Då ska skolan stå för matsäck och även frukt också, säger föräldern Cilla Holmqvist.

– Jag tycker att skolan ska vara avgiftsfri, men om det handlar om frukt eller någon liten sak, så varför inte? säger föräldern Darius Jakonis.

Så om det handlar om frukt så är det OK?

– Ja, jag tycker att en frukt är en väldigt liten sak, säger Darius Jakonis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.