Foto: TT

Förbud mot att elda på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag råder eldningsförbud på hela Gotland. Förbudet omfattar hela Storstockholms Räddningscentrals område, inom vilket Gotland ingår.

– Vi har haft en lång period utan regn och det är mycket torrt i markerna. Därför måste vi ta det här beslutet, säger räddningschef Dick Svennefelt i en kommentar.

Grillning i fasta och säkra anläggningar är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning.

”Stor försiktighet”

”All grillning skall ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats”, skriver Anders Fridborg, brandchef i beredskap, i ett pressmeddelande.

Eldningsförbudet gäller tills vidare.

Storstockholms Räddningscentral uppmanar samtidigt till mycket stor försiktighet vid exempelvis arbete i skog och andra aktiviteter i naturen.

Cigarettglöd och gnistor

”Även små energikällor som till exempel cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand”, skriver Fridborg.

Läs mer om aktuell brandrisk och se brandriskkartor här.

Som Östnytt tidigare berättat råder från och med nu på lördag också bevattningsförbud på hela Gotland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.