Forskning stödjer lantbrukares idé

Uppdaterad
Publicerad

Att avliva djuren direkt i hagen, för att undvika stress och ge bättre kvalité på köttet. Den idén, som idag inte är tillåten i Sverige har en lantbrukare i Östergötland drivit i flera år, och nu får han stöd av forskningen.

– För den stress som djuren utsätts för i samband med transport och hantering på ett slakteri den kan påverka köttkvalitén negativt, säger Bo Algers, veterinär och professor i husdjurshygien vid instutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara.

– Jag vill helst avliva mina djur i hagen, säger lantbrukaren Åke Karlsson.

Får du det då?

– Det får man inte göra idag, säger han.

I Tyskland har EU däremot godkänt metoden och där visar forskning på att djuren lider mindre, liksom att köttkvalitén blir bättre. Nu försöker en grupp med bland andra Åke Karlsson och Bo Algers att få metoden godkänd i Sverige.

– Jag fångar dem då i fångstgrindar så att de är avskilda från de andra och sen är det bara att avliva dem. Det gör man antingen genom fixering och bultpistol eller med ett gevär och kula. Sedan gäller att hissa upp dem snabbt och avbloda dem, säger Åke Karlsson.

Djuren omkring tycks inte reagera nämnvärt.

– De märker överhuvudtaget aldrig när jag tar bort dem, säger Åke Karlsson.

– De ryker till lite grann men sedan fortsätter de beta där de står, säger professorn Bo Algers.

Inälvorna ska tas ut inom en till två timmar, vilket utesluter transport till något större slakteri. Åke Karlsson har eget och gårdsslakterier blir allt fler.

– För några år sedan hade vi i princip inga småskaliga slakterier. i dag, enligt livsmedelsverkets statistik har vi åttiotvå stycken och många fler är på gång, säger Åke Karlsson.

Fler skulle det kunna bli tror Åke Karlsson om gårdsslakt blev tillåten. Varken Livsmedelsverket eller jordbruksverket har några invändningar.

– Alla är för det här men det händer inget. Här saknar vi klippanischer i jordbruksministern, att han tar tag i det här och ser till att det blir godkänt, säger Åke Karlsson avslutningsvis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.