Förslag om fler aktivitetsrapporter sågas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa ännu fler aktivitetsrapporter för de arbetslösa. I en ny rapport från Arbetsförmedlingen sågas förslaget. Det skulle kräva 30.000 extra arbetstimmar varje månad – till ingen nytta.

Östnytts granskning av Arbetsförmedlingen har visat att många arbetsförmedlare har så många arbetssökande att de omöjligt kan hinna granska deras aktivitetsrapporter och ha ett uppföljande samtal.

Den bilden bekräftades nyligen av nytillträdda generaldirektören för Arbetsförmedlingen:

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Det är alltså korrekt att vi har medarbetare som har mer arbetsuppgifter än vad de har arbetstid, sa Mikael Sjöberg i SVT den 20 mars.

Ändå vill regeringen lägga på arbetsförmedlarna ännu en arbetsuppgift. Det ska bli ännu fler aktivitetsrapporter, de rapporter som alla arbetssökande ska lämna in varje månad till Arbetsförmedlingen för att berätta vilka jobb de har sökt.

Dubbelt så många rapporter

Förslaget är att de arbetssökande som har ersättning från a-kassan ska lämna in två rapporter i månaden i stället för en.

Men det förslaget sågas nu i en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Enligt rapporten finns det inga bevis för att det skulle leda till att fler får jobb.

Men det skulle leda till att arbetsförmedlarna tvingas lägga ännu mer tid på administration.

30.000 extra arbetstimmar

I rapporten räknar man med att det skulle bli 140.000 extra aktivitetsrapporter varje månad. Och man räknar med att arbetsförmedlarna lägger 10 minuter på att granska de rapporter som är okej och 30 minuter på de rapporter som behöver kompletteras eller rapporteras till a-kassan.

Förslaget innebär över 30.000 extra arbetstimmar varje månad.

Det motsvarar 250 arbetsförmedlare som jobbar heltid bara med att granska de extra rapporterna.

Fakta

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet