Foto: TT

19 personer avlägsnades

Uppdaterad
Publicerad

Under Svenskarnas partis möte i Norrköping avlägsnades tre personer under förmiddagen och 16 personer efter lunch när SVP befann sig i Linköping efter lunch. Polisen genomförde 30 visiteringar.

En person påträffades med knallskott, en person rapporterades för förargelseväckande beteende, en person rapporterades för störande av allmän sammankomst och ytterligare en personrapporterades för brott mot knivlagen, skriver polisen i sin sammanfattning av torgmötet i Norrköping.

– Det handlar om motdemonstranter, en barbröstad kvinna omhändertogs för förargelseväckande beteende och de andra tre personerna har initialt på något sätt stört ordningen, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen.

Vidare berättar han att det är många som protesterar i tysthet, vänder ryggen mot talaren och pekar finger.

– Ungefär hälften av åhörarna vänder ryggen mot talarna men det är också många som är väldigt högljudda, vi går nu runt och ber dem dämpa sig, säger Thomas Agnevik.

Vidare säger han att det var ett femtiotal poliser på plats på Tyska torget i Norrköping men att det är många fler i beredskap. Enligt en sammanfattning från polisen samlades uppemot 400 personer vid Tyska torget under förmiddagen. Ett femtontal av åhörarna var maskerade, men tog av sig maskeringen när polisen upplyste om rådande maskeringsförbud.

I Linköping samlades uppemot 500 personer som motdemonstrerade, 16 personer avlägsnades från platsen, en person omhändertogs och 10 personer visiterades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.