Internationellt sommarläger för homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal homo-, bi- och transsexuella män har samlats på en gård i Sörmland för den årliga Gay Camp. Under en vecka ska män från 14 olika nationer umgås och lära känna varandra.

Flera av deltagarna är asylsökande i Sverige som har flytt från förföljelser i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning.

– Situationen för homosexuella i Uganda är skrämmande. Vi är hatade där och människor slår ihjäl oss. Ingen bryr sig men vi är vad vi är och det kan vi inte förändra, berättar en 24-årig man som har flytt från Uganda.

Han vill varken visa sitt ansikte eller uppge sitt namn. 24-åringen har nekats uppehållstillsånd och det finns stor risk att han skickas tillbaka till Uganda där han kan mördas på grund av sin sexuella läggning.

Som en familj

Tanken med Gay Camp som har arrangerats sedan 1983 är att ge homosexuella män en trygg och avlappnad miljö att umgås i.

– Sedan jag kom till det här lägret har jag känt mig mycket bättre. Här är jag inte rädd att prata om min homosexualitet. Jag har sex med andra män och jag är inte rädd att vara öppen med det, vilket är jätteskönt. Men jag kan inte vara lika öppen på flyktinganläggningen som jag bor på. Det här lägret är som min familj, säger 24-åringen från Uganda.

Ska spridas till Kina

På plats i Gay Camp finns även två inbjudna gäster från Kina. Homosexualiteten där anses vara en mental sjukdom och tanken är att deltagarna ska ta med sig erfarenheterna från det svenska gaylägret för att starta ett liknande i Kina.

– Jag blir imponerad av det här lägret. Ett kinesiskt läger hade varit fylld med föreläsningar, diskussioner och olika procedurer och det är hemskt. Här på lägret är det få föreläsningar och alla har kul, lär känna varandra och blir vänner. Det tycker jag är viktigt att jag tar med mig till Peking, säger John Chen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.