Bilden är tagen i samband med en tidigare studie om fröbaggar. Foto: Göran Arnqvist/Uppsala universitet

Långsammare djur lever längre

Uppdaterad
Publicerad

Skalbaggars personlighet påverkas av ett samspel mellan de två skilda genuppsättningar som även finns hos oss människor. Det visar ny forskning vid Linköpings universitet.

Även små djur som skalbaggar har personlighet. Genom att studera beteenden hos grupper av fröbaggar – ett par millimeter stora insekter som lever sitt larvliv i bönor – har evolutionsbiologen Hanne Løvlie vid Linköpings universitet undersökt effekterna av samspelet mellan de två genuppsättningar som finns hos alla organismer med cellkärna.

Det handlar om den stora arvsmassa med gener ärvda till hälften från mamman och pappan samt om den betydligt mindre genuppsättningen i cellens mitokondrier, enbart ärvda från mamman.

Simulerad rovdjursattack

I studien studerades 900 fröbaggar som antingen hade sin ursprungliga arvsmassa eller via framavlad korsning fått nya gener i cellens mitokondrier.

Det visade sig att de djur som fått en ny kombination av gener betedde sig annorlunda vid en simulerad rovdjursattack och hade fått en annan aktivitetsnivå och personlighet.

– Resultaten visar att hela deras livsstil påverkades av interaktionen mellan de två genuppsättningarna och är kopplad till deras varierande livshistoria: små aktiva baggar hade kortare liv än de som var större och mer försiktiga, säger Hanne Løvlie i en kommentar.

Kan gälla för större djur

Det här uppges ge stöd för spekulationer kring att individer har olika personlighet för att de har olika livshistoria och livsstrategi.

– Även hos andra djur tror vi att livsstil och personlighet kan vara kopplade på liknande sätt och att större, långsammare individer lever längre än små och snabba, säger Hanne Løvlie.

Hanne Løvlies forskning, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society of London B, är gjord i samarbete med forskare vid Uppsala universitet.

Fotnot: Mitokondrierna fungerar som cellens kraftverk och förbränner socker och fett till vatten och koldioxid medan energi frigörs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.