Gotlands länsstyrelse kritiserar fiskeregler

Uppdaterad
Publicerad

Dagens regelverk missgynnar strömmings- och skarpsillsfisket som sker med mindre trålare, menar Länsstyrelsen på Gotland.

Varje fartyg som fiskar i öppet vatten på Östersjön har en egen årskvot. Om fördelningen i fångsten vid något tillfälle skulle skilja sig mer än 10% mellan arter, så kan de få böter eller en prick. I värsta fall kan det leda till att licensen dras in, även om man inte har fångat mer än vad man får.

Stora trålare som är ute och fiskar i flera dagar kan justera avvikelser mellan arter i fångsten genom att byta fiskeområde.

Trålarna på Gotland och längs den svenska ostkusten har ett så kallat småskaligt fiskemönster, det vill säga att de går ut på morgonen, fiskar under dagen och sedan går in för att lossa sin fångst till kvällen. Det ger dem inte samma möjligheter att justera sin fångst.

Reglerna inte verklighetsanpassade

– Vi hör ofta i nyheterna att gotländska fiskare får böter eller sanktionsavgift av Havs- och vattenmyndigheten, säger länsfiskekonsulent Rolf Gydemo i ett uttalande.

– Det bakomliggande är i de flesta fall ett regelverk som inte är anpassat till verkligheten. Vi har sett problemet länge i kontrollerna och har nu gjort en egen studie som visar på orimligheten i regelverket. Översynen syftar till att Havs- och vattenmyndigheten ska kunna föra frågan vidare, då det krävs ett EU-beslut för att skapa en förändring, säger Rolf Gydemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.