Grafikens Hus invigs på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten till den 16 mars som Grafikens Hus totalförstördes i en brand. Det som var landets största samling av nutida grafiska konst försvann. Sen dess har man haft utställningar på andra konsthallar runtom i Sverige. Under torsdagen invigdes en egen lokal mitt i centrala Mariefred.

– Det känns fantastiskt! Det är otroligt härligt att ha en bas att utgå från. Dessutom är vi förhoppningsfulla över vad det här ska leda till. Vi vet ju inte exakt men det känns superspännande, säger Grafikens Hus vd Nina Beckmann.

Grafikens hus ska finnas i sin nya lokal i ungefär fyra år, en lokal som är ganska liten. Istället för 1500 kvadratmeter som man hade innan branden har man nu endast 280 kvadratmeter och ingen plats för egen verkstad.

– Med den här lokalen som bas krävs det att vi fortsätter att samarbeta med andra institutioner och det är väldigt berikande. Man lär sig väldigt mycket av att jobba med andra och man får ett bredare kontaktnät, förklarar Nina Beckmann.

Helene Billgren är sommarens utställare

Det nya grafiska centret invigs med Helene Billgrens utställning For good and for bad. Hon hade lämnat alla sina verk på Grafikens hus bara någon dag innan branden. Och trots att allt hade slukats av elden började hon om.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka här igen. Jag har inte varit här sedan den där fredagen när jag lämnade allt. Och den här lokalen blev en sådan positiv överraskning. Vad fin den är och vad fint allt hänger här. Jag är jätteglad över att kunna visa mina saker här, säger Helene Billgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.