Grönfink. Foto: Scanpix

Grönfinken hårt drabbad av sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har antalet grönfinkar minskat dramatiskt, visar den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” som Sveriges ornitologiska förening (SOF) anordnat. Sedan 2006 har antalet rapporterade grönfinkar sjunkit med två tredjedelar – från i genomsnitt sex eller sju per matning till 2,4 i år.

Orsaken tros vara en sjukdom som kallas ”gulknopp”, som sprids av en mikroorganism.

Bland de positiva nyheterna i fågelräkningen kan Rödhaken noteras. Tack vare den milda vintern har den i större omfattning kunnat övervintra längre norrut i Sverige än vanligt.

Allmänheten har uppmanats att rapportera in vilka fåglar som funnits vid fågelborden och sammanräkningen är nu i stort sett klar. Drygt 20 000 rapportörer har deltagit i årets fågelräkning, vilket är ett rekord.

SOF poängterar att fågelräkningen har flera felkällor och inte är vetenskaplig, men kan ge en fingervisning om trenderna i den svenska fågelfaunan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.