Gryts skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Det var 18 röster mot 17 som igår kväll beslutade lägga ner Gryts skola, när man på kommunfullmäktiges sammanträde i Valdemarsvik klubbade nästa års budget.

– Vi Grytsbor ger oss inte, säger Micca Andersson, ordförande för Gryts föräldraförening.

Hon menar att det gått prestige i frågan och att Miljöpartiet och Nybyggarna svikit sina vallöften. – Men vi fortsätter, säger Micca Andersson.

Kommunstyrelsens ordförande Helen Johansson Kokkonen (S) som var med om nedläggningsbeslutet, säger att Alliansens förslag för att behålla skolan, kraftigt skulle försämra kommunens budget och dessutom kräva extra besparingar för kommunens skolor.

 – Det finns inga ekonomiska eller pedagogiska fortsättningar för att driva en skola i Gryt, säger Helen Johansson Kokkonen.

Landsbygdspartiet överraskade med förslaget om en tillfällig skattehöjning i tre år för att rädda kvar skolan.

Men kommunstyrelsens Erland Olausson (S) menar att skolan inte är avgörande för ortens framtid.

 – Vi gav Gryts kola ett år för att undersöka om den kunde bli friskola. Men skolinspektionen har sagt nej för att den inte uppfyller läroplanen, säger Erland Olausson.

 – Vi skulle också undersöka om antalet barn eller nyinflyttade hade ökat under året och inte heller det har inträffat. Därför fullföljer vi beslutet om nerläggning som vi hade redan inför budgeten 2014.

 – Om vi inte lägger ner är vi tvungna att säga upp mellan fem och sex lärare i övriga skolor i kommunen. Det innebär minskade kostnader med 3 miljoner. Om vi lyckas sälja skolbyggnaden blir besparningen ytterligare en miljon, avslutar Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.