Foto: TT

Häktade isolerade 23 timmar per dygn

Uppdaterad
Publicerad

Häktade som fått restriktioner sitter i snitt isolerade 23 timmar per dygn. Det konstaterar kriminalvårdens internrevision i en kritisk rapport. Det strider mot internationella konventioner.

– FN:s tortyrkommité jämställer restriktioner och isolering och isolering är per definition tortyr, säger Mikael Abrahamsson, advokat i Norrköping.

Menar du att häktade torteras regelmässigt i Sverige?

– Ja, säger han.

Redan 1991 – för 23 år sedan – fick Sverige kritik av Europarådets tortyrkommité för att häktade med restriktioner hölls isolerade under alltför lång tid. En kritik som sedan upprepats både av Europarådet, FN, Human Rights Watch och Amnesty.

Många bryter ihop

Häktningstider i isolering kan vara långa i Sverige – i sällsynta fall flera år.

– I Sverige har vi ingen bortre gräns. Det är en brist i lagstiftningen, säger Mikael Abrahamsson.

Är det många som knäcks av det här?

– Det skulle jag vilja påstå. Jag har haft ett flertal exempel under 2013 där häktespersonalen har skjutsat upp mina klienter till akutpsykiatrisk mottagning.

Häkten inte anpassade

Genom åren har lagstiftningen ändrats efter den internationella kritik, men aldrig det som styr det grundläggande problemet – långa häktingar med restriktioner.

– Våra häkten är egentligen inte tänkta för att ha personer som sitter så länge. Vi har lokalmässiga förutsättningar som egentligen inte är anpassade. Det är ett bekymmer för oss, säger Elisabeth Lager, chefsjurist Kriminalvården.

Långa väntetider

En del av problemet är långa väntetider.

– I allt fler utredningar så väntar vi på analyser, till exempel från Statens kriminaltekniska laboratorium eller Rättsmedicinalverket, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping.

Så många häktade med restriktioner som sitter isolerade gör det på grund av resursbrist på annat håll?

– Det behöver inte bara vara så, men visst förekommer det, säger Angervåg.

Frivilligbesök

Han poängterar att restriktioner inte behöver utesluta kontakt med andra människor och på Norrköpingshäktet försöker man med besök från bland annat Röda korset och Svenska kyrkan.

Trots det återkommer kritiken från FN och nu Kriminalvårdens internrevision.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.