Foto: SVT

Historisk boxningsmatch för Suro

Uppdaterad
Publicerad

Det är en historisk comeback. På lördag går första matchen om SM-titeln i proffsboxning på 64 år. Suro Ismailov från Norrköping har chansen att ta hem titeln.

Östnytt möter Suro Ismailov utanför träningslokalen i Norrköping. Det är hans sista träning inför den kanske viktigaste matchen i karriären.

– Jag går runt och tänker positivt hela tiden, säger han. I allt jag gör ska det vara positivt. Inga negativa tankar alls.

”En otroligt stor ära”

Om två dagar kommer Suro Ismailov från Norrköping bli historisk. Det är den föredetta WBO-mästaren i mellanvikt och numera arrangören Armand Krajnc som vid proffsboxningsgalan i Malmö bjuder på en historisk bältesmatch.

Och vid första SM-titeln på proffsnivå på 64 år ska lättviktarna Abdu Tebazalwa från Stockholm och Suro Ismailov från Norrköping mötas.

De är i dag är de två högst rankade svenskarna i lättviktklassen.

– Det ju en otroligt stor ära att vara först att fightas om det här vakanta SM-bältet. Det är är kul att de har fått igång titelmatcherna igen efter förbudstiden, och jag hoppas också på matcher i de andra viktklasserna, säger Suro Ismailov.

Fyra segrar och en förlust

Sedan debuten 2007 som amatör har den 23 -årige Suro Ismailov snabbt tagit plats i den svenska boxningseliten.

Som proffs debuterade han för fyra år sedan vid boxningsgalan i Linköping. Efter en debutseger över Sanharib Stajfou har det sedan dess blivit fyra raka segrar och en förlust.

– Det är inte många som riktigt trott på att jag skulle gå den vägen som jag har tagit. Jag har mött många tuffa och bra boxare, som har kört om stora titlar, men ändå har det gått så pass bra för mig. Dessutom har jag tävlat i en högre viktklass än vad jag egentligen ska tävla i, säger Suro Ismailov.

– Nu har jag gått ner i vikt och jag känner mig ännu starkare. Det kommer bli en fördel för mig.

”Jag ska vinna”

I ringen möter han den rutinerade 35-åringen Abdu Tebazalwa, som har bland annat deltagit i OS i Sydney år 2000, då han tävlade för Uganda.

– Jag vet inte så mycket mer om honom än att han har gått 19 proffsmatcher, vunnit 13 av dem, och 10 av dem på knockout. Men för mig spelar det inte så stor roll faktiskt, säger Suro Ismailov.

Inte sedan 50- talet har den här SM- titeln i lättvikt delats ut. Den personen som ägde den sist, innan proffsförbudet tillkom i Sverige, var ingen mindre än självaste Ingemar ”Ingo” Johansson.

Så vad tror du själv om dina chanser att hem SM-titeln?

– Min form är otroligt bra just nu, jag vet vad jag kan och går för, så det är ingen tvekan om saken. Jag ska vinna den här matchen, säger Suro Ismailov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.