Enholmens fästning på Gotland. Foto: SVT

Militära holmar öppnas för turister

Uppdaterad
Publicerad

Närsholmen och Enholmen utanför Slite på Gotland öppnas nu för allmänheten när Statens fastighetsverk tar över driften.

– Det handlar om en lång surdeg. Ett långt stillestånd som nu äntligen ser ut att lösas upp, säger Johan Danielsson på Fortifikationsverket.

Fortifikationsverkets uppdrag har varit att förvalta Försvarsmaktens mark och byggnader och verka för att återföra den till allmänheten.

– De byggnader och den mark som Försvaret inte längre har behov av skänks bort till andra statliga myndigheter, som då tar över kostnaderna för underhåll och utveckling för framtida satsningar, säger Johan Danielsson.

Funderade länge

Sedan 2007 har Fortifikationsverket haft kontakt med Statens fastigheter som inte varit intresserade förrän nu.

– Nu har Statens fastighetsverk äntligen sagt ja. Vad som kommer att hända med marken är svårt att säga men intressenter kommer att få komma med förslag på vad man vill göra med holmarna, säger Johan Danielsson.

Om myndigheter inte varit intresserade skulle Fortifikationsverket så småningom kontakta regionen eller landstinget för försäljning av marken och i sista hand bjuda ut marken på den privata marknaden.

Ett alternativ som inte varit populärt hos olika intresseföreningar som inte velat se marken privatiserad och stängd för allmänheten.

Öppnas redan till sommaren

I dag presenteras en avsiktsförklaring mellan generaldirektörerna och redan till sommaren kan marken öppnas upp för allmänheten.

– Det finns intresseföreningar på Närsholmen för fågelskådning som visat intresse för fyrvaktsbostaden som ligger jättefint till. Även på Enholmen finns en intresseförening som vill skydda holmen från privatisering, säger Johan Danielsson.

Anrik holme

Enholmen har anor från 1600-talet och på ön ligger Enholmens fästning som byggdes mitten av 1800-talet i samband med Krimkriget. Fästningen tjänade som ett skydd för Gotland och inloppet till Slite hamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.