Sophia Jarl (M) i Norrköping. Foto: Pressbild

Hon kan bli nytt oppositionsråd

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Sophia Jarl i Norrköping ser ut att stärka sina chanser att bli oppositionsråd. Det står klart när personrösterna till kommunfullmäktige nu är så gott som färdigräknade.

På måndagseftermiddagen, när 90 procent av personrösterna i Norrköping var räknade, hade Sophia Jarl fått mer än 1.000 röster fler än andranamnet – tillika nuvarande moderate oppositionsrådet – Fredrik Bergqvist (2.150 mot 1.115).

Störst förtroende hos väljarna ser hon ut att ha i Norrköpings södra valkrets. Där har Jarl fått 1.275 röster, jämfört med Bergqvists 527.

– Sophia har gjort en jättebra personvalskampanj, säger Fredrik Bergqvist till SVT Östnytt.

Är du besviken för egen del?

– Nej, egentligen inte. Du har väldigt mycket gratis av att vara förstanamn.

Bergqvist menar däremot att det är alldeles för tidigt att spekulera kring hur det kan komma att se ut med oppositionsrådsuppdraget i kommunen framöver.

– Vi vet ju inte ens hur majoriteten ser ut och vart det landar, säger han.

Det var vid Norrköpingsmoderaternas nomineringsstämma i mars som majoriteten valde att inte följa nomineringskommitténs förslag till kommunvalslista, utan att i stället utgå från provvalet. Läraren Sophia Jarl från Vikbolandet petade då ned oppositionsrådet Fredrik Bergvist från förstaplatsen på listan.

Östnytt har sökt Sophia Jarl för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.