Foto: Wilhelm von Wright

Hotad rovfisk kartlagd

Uppdaterad
Publicerad

Den kan bli upp till 120 centimeter lång, väga närmare tio kilo och bli mer än 20 år gammal. Men den rödlistade aspen är också en starkt hotad rovfisk. Nu har beståndet i Östergötland kartlagts.

Aspen är Sveriges enda rovlevande karpfisk och den lever främst på småfisk. Den rödbruna fisken kännetecknas av ett spetsigt huvud, spetsiga fenor och ett markant underbett.

Nu i april är det lektider och då vandrar aspen från sjöar och floder upp i strömmande vattendrag. Men problemet är att dessa vattendrag blir allt färre.

– Om man ser historiskt så ser det rätt mörkt ut. Aspen når färre och färre lämpliga lekmiljöer, säger naturvårdshandläggaren Mathias Ibbe vid Länsstyrelsen Östergötland.

Minskar kraftigt

Fler dammar innebär fler vandringshinder och rensningar i vattendrag har förstört de strömsträckor med sten- och grusbotten där aspen lägger sin rom.

Under de senaste 50 åren har aspen minskat kraftigt i såväl svenska vatten som internationellt. I Sverige förekommer arten främst i Mälardalen, Vänern och i området kring Roxen.

”Vet väldigt lite”

Länsstyrelsen Östergötland har under det senaste decenniet genomfört ett flertal inventeringar för att övervaka aspens utbredning i länet.

– Vi har haft väldigt dålig koll på var aspen har funnits och vi vet väldigt lite fortfarande, säger Mathias Ibbe.

Kartläggningarna har dock visat att de viktigaste reproduktionsområdena tycks vara tillflöden till Roxen, så som Svartån och Stångån. Man har även hittat lekplatser i sjön Ärlången och Motala ström.

Riskerar att dö ut

Det östgötska beståndet tros utgöra en betydande andel av den svenska populationen och utvecklingen här uppges därför ha stor betydelse för det beståndet som helhet.

– Om vi håller våra bestånd här är risken mindre att den dör ut, säger Mathias Ibbe.

Finns det risk för det?

– Det är väldigt svaga bestånd där den finns.

Krävs åtgärder

För att aspen ska bevaras i Östergötland på lång sikt krävs åtgärder, menar länsstyrelsen.

I Linköping planeras nästa år för en ny bäckfåra förbi Nykvarns vattenkraftverk i Stångån – ett så kallat omlöp där vattenlevande organismer får fri passage.

Ytterligare förslag på åtgärder finns, men några andra beslutade östgötaprojekt känner inte Mathias Ibbe till.

– Jag skulle vilja se att det finns passager för fisk och andra vattenlevande djur och växter där det finns vandringshinder, säger han.

Varför är aspen viktig att bevara?

– Alla arter har sitt eget värde i sig. Det är dessutom en väldigt häftig fisk. Det är en karpfisk och en rovfisk som har en viktig roll i ekosystemet, säger Mathias Ibbe.

Nytt program

Länsstyrelsen hoppas nu på det åtgärdsprogram som Havs- och vattenmyndigheten arbetar med att ta fram för det svenska aspbeståndet.

– Det ska innehålla konkret vilka åtgärder man ska jobba med. Förhoppningsvis kommer det här att leda till ett nationellt samarbete, säger Mathias Ibbe.

Åtgärdsprogrammet förväntas bli klart nu i år.

Läs mer om aspen och om länsstyrelsens arbete här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.