Hyresgäst fick 140.000 för att flytta

Publicerad

– Huset var i otroligt dåligt skick. Vi behövde byta ut allt och då går det inte att ha kvar folk i huset, säger bolagets vd Lennart Segerberg till tidningen.

Ägaren sade upp hyresgästerna och erbjöd dem andra bostäder. Men några motsatte sig uppsägningen och kontaktade Hyresgästföreningen.

Vid förhandlingen i hyresnämnden kom parterna överens om bland annat betald flytt och förlängd uppsägningstid. Till sist återstod en hyresgäst som ställde betydligt högre krav.

– Hantverkarna stod utanför dörren och han såg ingen anledning att flytta utan en kompensation, säger Zeljko Kranjec, juristchef på Hyresgästföreningen i region Sydost till Hem & Hyra.

Krävde halv miljon

Mannen hade sitt företag skrivet på adressen och krävde en halv miljon kronor i ersättning. Efter förhandlingen i hyresnämnden gick fastighetsägaren med på att betala ut 140.000 kronor.

Hyresgästen tackade ja och renoveringen kunde fortsätta.

– Det är väl okej, men jag hade gärna bott kvar, säger hyresgästen som vill vara anonym.

Ersättningen är enligt Hyresgästföreningen en av de största som betalats ut till en hyresgäst i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.