Foto: TT

Östgötar släcker för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Räkna med att det blir mörkt på många gator under lördagskvällen. I elva av Östergötlands kommuner släcks delar av belysningen för att uppmärksamma klimatfrågan.

För nionde året i rad uppmanas människor över hela världen att släcka lamporna mellan 20.30 och 21.30 lokal tid på lördagen. Det är Världsnaturfonden som står bakom jordtimmen och syftet är att sända en signal till makthavarna om att ta klimatfrågan på allvar.

I Östergötland deltar elva av regionens tretton kommuner officiellt i Earth hour. Bara småkommunerna Valdermarsvik och Ydre avstår.

Earth hour 2015

– Det beror på resursrbrist. Vi är en väldigt liten organisation och klarar helt enkelt inte av att organisera något i år. Men vi stödjer Earth hour och har lagt ut en uppmaning på hemsidan. Vi har också skrivit ett mejl till våra 500 anställda där vi bett dem delta, förklarar Thomas Örbern, teknisk chef i Valdermarsvik.

I Linköping släcker Tekniska verken, Stångåstaden och Lejonfastigheter ner flera kommunala byggnader, annat Tornet, Gärstadsverket och Vattentornet. Kommunen anordnar också leksaksutbyte under dagen och eldshow vid Ekholmens skatepark under kvällen.

I Norrköping släcks delar av gatubelysningen ned. Även fasadbelysningarna vid alla kyrkor samt vid Rådhuset, Rosen och Stadsbiblioteket släcks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Earth hour 2015

Mer i ämnet