Arkivbild Foto: SVT

Indraget i omfattande nätspioneri

Uppdaterad
Publicerad

Ett IT-företag i Linköping som erbjuder molntjänster har blivit indraget i en omfattande härva av nätspioneri väldren över, skriver Östgötacorrespondenten.

Data som stulits från tusentals politiker, förtagsledare, militärer och andra personer världen över, har lagrats i Linköpingsföretagets molntjänst.

Det var den 10 december som den amerikanska affärstidningen Forbes avslöjade att tusentals politiker, affärsmän och militärer hade drabbats av en avancerad virusattack. Deras datorer hade infiltrerats av en avancerad och svårupptäck trojan som länsat deras hårddiskar på viktig information.

Bl a har en hög rysk bankchef fått in viruset i sin dator som sedan kommit åt hans information. 

Den stulna informationen från olika samhällstoppar runt om i världen har sedan förts över och lagrats på Linköpingsföretaget CloudMe:s molntjänst.

– Antagligen valde de oss för att Sverige är ett neutral nation och för den höga säkerhet som Cloudme har, säger Daniel Arthursson, vd för Cloudme, till Östgötacorrespondenten.

Efter avslöjandet försöker nationella säkerhetstjänster från många länder att ta reda på vilka som ligger bakom. Omfattningen av nätspioneriet och tillvägagångssättet tyder på att det är en organisation, eller stat med mycket muskler, säger Daniel Arthursson till Corren.

Samtidigt som spårningen pågår arbetar man på Cloudme med att lokalisera de konton som innehåller stulen information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.