Fem är anhållna efter skjutningen strax utanför centrala Norrköping i stadsdelen Hageby. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Gedigna brottsregister hos mordmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga fem som anhölls i går är hemmahörande i Östergötland. Fyra av dem är bröder och flera har gedigna brottsregister.

Den yngste av de anhållna är 20 år. Han misstänks för försök till mord.

Den äldste, en av bröderna, är 40 år och misstänkt för mord tillsammans med sin 35-årige bror. De två yngre bröderna är misstänkta för medhjälp till mord.

Skottdramat i Norrköping

Att skjutvapen användes vid bråket där två män dog och sex personer skadades fick många att gissa att någon eller några av de inblandade hade kriminella kopplingar. De utdrag ur belastningsregistret som Norrköpings tingsrätt nu tagit fram visar att den gissningen var riktig.

Utpressning och misshandel

Den yngste av de fyra anhållna bröderna har visserligen bara åkt dit för en hastighetsöverträdelse. Men de andra tre har ett mer gediget brottsregister.

Den äldste brodern har, förutom en mängd trafikbrott, gjort sig skyldig till bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen, vapenbrott, misshandel och olaga hot.

En av mellanbröderna har dömts för olaga hot, utpressning, försök till utpressning och misshandel. Den andre har dömts för flera trafikbrott, misshandel, försök till utpressning och har meddelats besöksförbud mot tre personer.

Inga fler gripanden

Polisen i Norrköping har inte gjort några fler gripanden efter det stora släktbråket där två bröder sköts ihjäl i måndags kväll.

– Vi har varit ute och haft bevakning på olika ställen, men det har inte hänt något under natten, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Korrigerade uppgifter

Ytterligare minst sex personer skadades i bråket. För två av de allvarligt skadade, som fortfarande vårdas är skadeläget oförändrat enligt landstinget i Östergötland.

Polisen korrigerar i ett pressmeddelande uppgifter som lämnades efter måndagens händelser i Hageby. De båda avlidna männen var 44 respektive 48 år gamla.

Begäran om häktning senast på fredag

Enligt uppgifter från åklagarmyndigheten kommer fortsatta förhör att hållas i dag med både de misstänkta och med vittnen.

Vissa tekniska fynd ska ha gjorts i utredningen, men man vill inte kommentera vilka.

Senast på fredag klockan 12 ska åklagaren, Anna Jakobsson, besluta om de anhållna ska begäras häktade eller inte.

Misshandel redan i kyrkan

Flera medier har uppgifter om att släktbråket i kyrkan på söndagen – som sedan eskalerade och blev våldsamt på måndagen – handlar om en man och en kvinna som separerade för flera år sedan.

Det sägs att det uppstod upprörda känslor bland släktingarna för att någon av dem hade med en ny respektive till kyrkan.

Mannen i det tidigare paret är en av dem som nu misstänks för mord. Han och ex-hustrun har sedan flera år tillbaka en rättslig tvist som gäller vårdnaden av parets barn.

Från bråket i kyrkan upprättades två anmälningar om misshandel och en anmälan om olaga hot.

– Det är två personer som blivit misshandlade, men man uppger att det är flera personer som begått brotten, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid Norrköpingspolisen.

TT: Är de misstänkta namngivna?

– Ungefär.

TT: Rör det sig om några bröder, att de har samma efternamn?

– Det har jag ingen kommentar till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet