Svårt för stressade att få grön rehab

Uppdaterad
Publicerad

Hugga ved, safta vinbär och klappa hundvalpar. Det kan vara boten mot stress. Det kallas grön rehabilitering och prövas nu av flera landsting i Sverige. Men i till exempel Östergötland är det stopp.

På vissa arbetsplatser sätter man i system att utnyttja människor.

– Jag har sett 25-åringar gå in i väggen, säger Anna Falkenberg.

Hon jobbade tidigare som projektledare i mediebranschen och blev frustrerad för att det inte fanns något intresse hos ledningen att ta hand om sin personal.

– Jag tänkte att det är typiskt mediabranscen. Men det är ju inte så. Det här finns i många branscher.

Nu har Anna Falkenberg utbildat sig till beteendevetare och driver en rehabiliteringsträdgård några mil söder om Linköping.

– Det finns ett stort behov och stora samhällsekonomiska vinster att göra. Men i dagsläget vill ingen ta ansvaret, säger Anna Falkenberg.

Skåne testar

Behovet är stort. Den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade besvär är stress och andra psykiska påfrestningar. Det visar rapporten ”Arbetsorsakade besvär 2014” som nyligen kom från Arbetsmiljöverket.

Därför är flera landsting i Sverige intresserade av att testa nya metoder. Region Skåne har länge testat det som kallas grön rehabilitering. Alnarps rehabiliteringsträdgård tar emot personer som är sjukskrivna på grund av stress.

– Det finns en politiskt enighet från vänster till höger att försöka göra något för att folk ska slippa vara sjukskrivna. Vi har fått goda resultat och det har vi byggt vidare på, säger Ulf Hallgårde som är projektledare på Region Skåne.

Sedan september i år har landstinget avtal med tio rehabiliteringsgårdar i Skåne dit patienter kan komma gratis via vårdcentralen. Fem av gårdarna har trädgårdsrehabilitering medan fem gårdar har djur.

Man räknar med att ungefär 250 personer ska få rehabilering på de här gårdarna under ett år. Målgruppen är långtidssjukskrivna med stressrelaterad ohälsa, måttlig ångest och social isolering.

– Det finns ett mycket stort behov, säger Ulf Hallgårde.

Vem ska betala?

Behovet är stort även i Östergötland, konstaterar Anna Falkenberg som får många förfrågningar om trädgårdsterapin, både från enskilda som blivit sjuka av stress och från personalchefer som vill erbjuda sina anställda något annat.

Men frågan är vem som ska betala. Anna Falkenberg har flera gånger kontaktat landstinget i Östergötland, men hittills har det varit svårt.

– Vårt uppdrag är ju en god och lika hälso- och sjukvård och då är det viktigt att vi är säkra på de metoder som erbjuds, säger Lena Lundgren som är hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget i Östergötland.

Hon säger att landstinget därför följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Och hittills har grön rehabilitering inte lyfts fram i de nationella riktlinjerna.

Men både tjänstemän och politiker följer forskningen och satsningar på grön rehabilering i andra landsting.

– Det finns många goda saker med det man kallar grön rehabilitering. Det kommer ju ny forskning och visar det sig att det har en mycket god effekt och är högt rankat av Socialstyrelsen så brukar Östergötland införa det, säger Lena Lundgren.

Anna Falkenberg tycker att det är märkligt att landstinget inte vågar satsa på det här när stressrelaterade sjukskrivningar ökar.

– Det är otroligt konstigt när vi har så stora siffror i hela Sverige att man inte är mer angelägen om att testa nya saker. Jag tror att väldigt många människor som hamnar i det här har stora möjligheter att komma tillbaka, säger Anna Falkenberg.

HÖR AV DIG!

Har du erfarenheter? Är du personalchef, jobbar du med att hjälpa människor som blivit sjuka av stress eller har du själv mått dåligt på grund av stress?

Mejla till tina.enstrom@svt.se och berätta om dina erfarenheter. Du vår vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.