Johannes är klar för VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges starkaste man, Johannes Årsjö, från Norrköping är knäskadad, men siktar på att ställa upp nästa månad i den kvaltävling på hemmaplan, som leder till final om att bli världens starkaste man.

– Världens starkaste man, det är egentligen det man har i bakhuvudet innan man går ner till varje träningspass så att det är klart, säger Johannes Årsjö.

”I urminnes tider har man mätt styrka”

Det är inte lika glamoröst i vardagen, i en lätt ostädad källare i Norrköping och med något annorlunda och tunga träningsredskap. Det är ju ingen vanlig styrketräning det här, varför lyfter man traktordäck, bilar, cementklumpar och så vidare?

– Ja det kan man fråga sig, jag tror att det är något väldigt primitivt, väldigt lätt att ta till sig. Man har alltid fascinerats av, i urminnes tider har man alltid mätt styrka, eller tävlat i att lyfta en sten eller en stock, säger Johannes Årsjö.

Tränar fyra gånger i veckan

Han tränar hårt fyra gånger i veckan, han lyfter och han bär så kallade väskor som väger vardera 160 kilo styck. Han lyfter bilar och drar fartygskättingar. Minst var tredje timme äter han vilket motsvarar ungefär 7 000 kalorier per dag, och de behövs. Atlasstenarna kan väga uppemot tvåhundra kilo, uppemot fem ton väger traktordäcken.

Finalen i Världens starkaste man går i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.